Web Analytics Made Easy - Statcounter

دستگاه کمک ناوبری فرودگاه نوشهر در اسفند ماه سال 1393 با حضور مدیرعامل وقت شرکت فرودگاهها و ناوبری هوایی با اعتبارات ارزی حدود 400 هزار یورو و هزینه یک میلیارد تومانی مورد بهره برداری قرارگرفت.
افزایش ایمنی پروازها و جلوگیری از لغو پروازها در شرایط نامساعد جوی و استفاده برای مسیرهای هوایی از مهم ترین اهداف راه اندازی این سیستم اعلام شده بود ، اهدافی که به اعتقاد کارشناسان فنی به خاطر اشکالات موجود در دستگاه محقق نشده است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!


اکبر فریفته روز سه شنبه در این باره به خبرنگار ایرنا گفت : این کارشناسان از اوایل هفته جاری به نوشهر آمدند و قرار است علت عمل نکردن دستگاه کمک ناوبری فرودگاه را به هنگام شرایط نامساعد جوی شناسایی کنند.
وی افزود :‌ به گفته این کارشناسان مهم ترین اشکال دستگاه ، در بخش سازه ای آن است که اگر قابل اصلاح باشد این اشکال رفع می شود و در غیر این صورت ناگزیرند قطعات آن را از خارج کشور تهیه و روی این سیستم نصب کنند.
رئیس فرودگاه نوشهر توضیح داد : به عنوان مثال دکلی که روی این دستگاه نصب شده بدرستی عمل نمی کند یعنی زمانی که هواپیما در مسیر هوایی وارد حریم کنترلی فرودگاه می شود ، دستگاه خوب عمل نمی کند تا خلبان بتواند با تشخیص درست مسیر و ارتفاع به باند فرودگاه هدایت شده و فرود بیاید.
فریفته اظهار امیدواری کرد که با رفع اشکالات این سیستم در آینده نزدیک و انجام عملیات مجدد فلایت چک به منظور اطمینان یابی از عملکرد صحیح دستگاه ، مشکلات لغو پروازها در شرائط نامساعد جوی حل شود.
فلایت چک پروازی یک الزام از طرف سازمان هواپیمایی کشوری است که بر اساس استانداردهای ایکائو و انکس 10 به صورت دوره ای هر 6 ماه یک بار انجام می شود.
فرودگاه نوشهر به علت واقع شدن در یکی از شهرهای گردشگرپذیر غرب مازندران جزو پرترافیک ترین فرودگاه های کشور است ، ولی همه ساله با آغاز فصل بارندگی با مشکلاتی مانند تاخیر و یا لغو پروازها مواجه و سبب نگرانی و نارضایتی بیشتر مسافران می شود .
بنا به اظهار نظر برخی از مسئولان ایستگاه هواپیمایی منطقه غرب مازندران و بررسی های میدانی خبرنگاران ایرنا ، تاخیر یا لغو پروازها در فرودگاه نوشهر فقط محدود به فصل سرما نیست ، بلکه در بهار و تابستان نیز به محض پدیدار شدن مه غلیظ بر فراز این فرودگاه ، پروازهای آن باطل می شود.
طبق آمار منابع رسمی از فصل تابستان تاکنون سه سورتی پرواز در مسیرهای رفت و برگشت نوشهر - مشهد و اهواز - نوشهر به علت شرائط نامساعد جوی در فرودگاه نوشهر لغو شده است.
هم اکنون در تمامی روزها پرواز در مسیرهای رفت و برگشت نوشهر - مشهد ، نوشهر -شیراز و نوشهر - تهران در فرودگاه نوشهر برقراراست.
غرب مازندران دارای 2 فرودگاه یکی در نوشهر و دیگری در رامسر است . این منطقه به علت برخورداری از موقعیت های ممتازی مانند جنگل ، دریا ، جاذبه های گردشگری ، آثار طبیعی و تاریخی در تمامی فصول بویژه نیمه نخست سال پذیرای میلیون ها مسافر ، گردشگران داخلی و خارجی است.
خبرنگار:‌مهراب زکی پور کینجی ** انتشار دهنده : حسن فلاحتی
7078 /1602/1654

منبع: جماران

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.jamaran.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «جماران» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۱۴۹۳۵۵۰۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

افتتاح نیروگاه ۵ مگاواتی در تبریز

به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ مرکز آذربایجان شرقی نیروگاه ۵ مگاواتی شرکت ایدم تبریز که قادر است برق مصرفی شرکت ایدم و طرح‌های توسعه آن را تامین کند با سرمایه گذاری حدود ۳۰۰ میلیارد ریال ساخته شده است.

 استاندار آذربایجان شرقی در مراسم افتتاح این نیروگاه با اشاره به ناترازی انرژی در صنعت استان ساخت نیروگاه به دست متخصصان داخلی در شرکت ایدم را یک کار ابتکاری و گره‌گشا خواند که می‌تواند الگویی برای صنایع دیگر استان باشد.

رحمتی ایدم را یکی از مجموعه‌های بزرگ، اثرگذار و منحصربه‌فرد در صنعت حمل و نقل کشور دانست و افزود: با توجه به اوضاع نامناسب ناوگان حمل‌ونقل عمومی و نیاز مبرم کشور به نوسازی این ناوگان افزایش تولید این شرکت در سال جهش تولید موجب امیدآفرینی و افزایش رضایتمندی مردم خواهد شد.
 
وی همچنین بر ارتقای توان موتور‌های تولیدی و کاهش مصرف سوخت در تولیدات شرکت ایدم تاکید کرد و گفت: برای توسعه بازار‌های صادراتی که نسخه نجات این شرکت است باید کیفیت تولیدات را ارتقا دهیم.
 
مدیرعامل شرکت ایدم تبریز  گفت: هدف‌گذاری این شرکت برای سال ۱۴۰۳ تولید ۱۴ هزار دستگاه انواع موتور و ۶ هزار دستگاه کاتالیست در مجموع به ارزش ۹۶ میلیون یورو است.
 
زینالی افزود: با راه‌اندازی تنها مرکز آزمون آلایندگی موتور‌های دیزلی کشور در ایدم از خروج سالانه حداقل ۵ میلیون یورو از کشور جلوگیری می‌شود.

دیگر خبرها

  • ۷ هزار و ۸۵۳ از فرودگاه اصفهان به سرزمین وحی اعزام می‌شوند
  • اعزام ۳۵۰۰ زائر حج از فرودگاه همدان
  • اعزام بیش از ۷ هزار زائر حج از فرودگاه اصفهان
  • ناوبری هوایی ایمن، کارآمد و اقتصادی پروازهای داخلی و خارجی
  • ◄ پیش بینی ناامیدکننده کارشناسان: اتمام فاز ۲ فرودگاه امام در سال ۱۴۵۰
  • نخستین مسابقات بین المللی دوستانه مهارت (IFSC - ۲۰۲۴) برگزار می‌شود
  • احداث ترمینال بار هوایی در دستور کار در فرودگاه گناباد قرار گرفت
  • افتتاح نیروگاه پنج مگاواتی در تبریز
  • افتتاح نیروگاه ۵ مگاواتی در تبریز
  • سندهای به روز شده رفسنجان به دست مردم بومی قشم رسید